Echo

Wij hebben zelf echo apparatuur.

Angela en Marije (en waarneemster Martha) hebben een aanvullende echo-opleiding en zullen de echo bij de intake en de termijnecho verrichten.

Nicky start in januari 2017 met deze opleiding 

Echo's maken vinden wij echt een aanvulling op ons vak

Bij ons in de praktijk zijn 4 standaard echo-momenten:

  • bij je eerste controle, rond de 8-9 weken, om je zwangerschap te bevestigen. Altijd een spannend moment. Je ziet dan bij een kleine foetus van ongeveer 1,5 cm een kloppend hartje!
  • tussen de 10 en 12 weken maken we de termijn echo. Dan wordt aan de hand van metingen van het kindje de uitgerekende datum bepaald. Je herkent op dat moment vaak al ècht een kindje. Ook zie je meestal bewegingen.

Indien jullie kiezen voor de combinatietest zal deze echo plaatsvinden in het echocentrum.

  • rond de 20 weken is de screeningsecho, ook wel SEO. Deze echo vind plaats bij een gespecialiseerd echocentrum. Bij deze echo wordt jullie kindje van top tot teen nagelopen en gemeten. Als jullie het willen weten, is dit het moment om te zien of het een jongen of een meisje wordt.
  • met 36 weken, de liggingsecho. Standaard kijken we of de baby met zijn hoofdje naar beneden ligt, zoals we vlak voor de bevalling graag zien.


Soms is het nodig om extra echo's te verrichten. Bijvoorbeeld bij bloedverlies of bij andere bijzonderheden. Fijn dat dit dan ook bij je eigen verloskundige kan.