Voedingsadviezen

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en voldoende te drinken, dat wil zeggen ongeveer 2 liter vocht per dag.
Verder zijn er een paar specifieke adviezen met betrekking tot het eten tijdens de zwangerschap.

Handig!
App over Gezond Groeien

Download app

Gebruik geen:

  • rauwe producten (ivm besmetting toxoplasmose en listeria
  • rauw vlees
  • rauwmelkse kazen (au lait cru)
  • rauwe eieren
  • vacuüm verpakte vis
  • alcohol, sigaretten of drugs


Wees matig met:

  • vis: eet maximaal 2 porties vette vis per week
  • roofvissen: zoals zwaardvis, snoekbaars en verse tonijn ivm aanwezigheid van kwik
  • vitamine A: uit supplementen en dierlijke (lever-) producten Eet maximaal 2 boterhammen met leverpastei/-worst per dag

 

Gebruik aanvullend:

  • foliumzuur: 0,4-0,5 mg per dag minimaal 4 weken voor zwangerschap tot minimaal de 10e week, want zo verklein je de kans op neurale buis defecten.
  • vitamine D: 10 microgram per dag, want zo houd je je botten en die van je kind gezond.


Was groentes goed